• Kunden i centrum
  • Snabba leveranser
  • I branchen sedan 1902
  • Högsta kreditvärdighet (AAA)

Leverera till

Vad roligt att du ska stoppa korv! Ett av de viktigaste stegen i korvstoppningen är förberedelserna av korvskinnet, alltså blötläggningen.
Här förklarar vi hur du blötlägger olika typer av insaltad naturtarm. Stort lycka till!

Torrsaltade fjälster/naturtarm

Naturtarmar som ligger torrsaltade.
För att blötlägga torrsaltade naturtarmar börjar du med att skölja bort allt salt under ljummet vatten. När allt salt sedan är borta lägger du tarmen i blöt i minst ett dygn i kylen, före användandet. Byt vattnet ett par gånger under denna tid så att allt salt verkligen försvinner.

Innan korvstoppning rekommenderar vi även att du drar ljummet vatten genom tarmen för att uppnå optimal mjukhet och smidighet vid senare hantering. Var hela tiden noga med att hantera tarmen varsamt för bästa resultat.

Med tanke på att naturtarm kan vara torrare/mjukare ibland kan blötläggningstiderna variera. Tunnare tarm (t.ex. fårfjälster) kan ligga i blöt endast någon/några timmar innan korvstoppning, medan en svintarm kan behöva ligga den dubbla tiden/över natten. Detta kan såklart variera.

Något som gäller för all naturtarm är att vatten över 40 °C ALDRIG ska användas. Har man för varmt vatten blir tarmen skör (skållad) och kan lättare gå sönder. För fårtarm rekommenderas max 37 °C.

Lake fjälster/naturtarm

Naturtarmar som ligger i mättad lake.

Du börjar med att skölja av naturtarmsbuntarna. Nästa steg är att lägga buntarna i ett rent kärl eller ho med ljummet vatten i någon timme. Byt vattnet ett par gånger under denna tid så att all saltlösning verkligen försvinner.
Efter blötläggningen: ta tag i den änden där tarmarna är samlade (ofta ihopsatta med ett snöre eller ring) och häng dessa på kanten av en bunke eller ett plastkärl för att rinna av.
Dra sedan resten av bunten över i kärlet och låt ändarna hänga kvar utanför.
Känns strukturen på tarmarna nu lite torra kan du försiktigt gnugga de så de mjuknar.

Innan korvstoppning rekommenderar vi även att du drar ljummet vatten igenom tarmen för att uppnå optimal mjukhet och smidighet vid senare hantering. Var även mycket noga med att hantera tarmen varsamt för bästa resultat.

Något som gäller för all naturtarm är att vatten över 40 °C ALDRIG ska användas. Detta för att tarmen blir då skör (skållad) och lättare går sönder. För fårtarm rekommenderas max 37°C.

Tubade Fjälster/naturtarmar

Naturtarm uppträdd på tub, i lake.

Börja med att lägga tuberna med naturtarm i ljummet vatten med viss försiktighet så inte luftbubblor bildas. Byt sedan vatten ett par gånger så saltet verkligen försvinner.
Efter ca 20 minuters blötläggning är tarmen mjuk och klar att användas.

När man använder naturtarmar uppträdda på tuber är det mycket viktigt att de får rinna av ordentligt innan man använder den. Annars kan det samlas massa luft och vatten i tarmarna som försvårar arbetet, vilket kan ge korvar med luft i. Detta vill vi ju såklart inte!

Tänk även på att aldrig använda vatten över 40 °C. Tarmen blir då skör (skållad) och kan lättare gå sönder. För fårtarm rekommenderas max 37°C.


Tips!

Kika nedan för några enkla tips som kan vara bra att tänka på när du ska blötlägga naturtarm!

  • Det är mycket lättare att trassla isär tarmarna innan du blötlägger dem.
  • Fyll upp vattenkärlet innan du lägger i tarmarna. Annars far de runt som en virvel och trasslar in sig.
  • Ska du inte använda all naturtarm på en gång? Blötlägg endast den mängd du behöver och förvara resten i kylen eller frysen.
  • Tänk på att ha god handhygien när du delar upp/tar i tarmarna!
  • Dela upp tarmarna du inte ska använda i mindre paket och frys in. Så går det snabbt och smidigt att plocka fram en liten mängd nästa gång du ska stoppa korv!
  • Fick du blötlagd tarm över efter korvstoppningen? Är de rena kan du faktiskt salta in dem på nytt med jodfritt salt, och sedan förvara i frysen eller kylen.

Här kan du se en kort video från vår naturtarmsspecialist Lotta hur du blötlägger torrsaltade fjälster!
Här kan du se hela sortimentet med naturtarm.


Vi hoppas denna information var till hjälp!
Har du fortfarande frågor kan du alltid höra av dig till oss på kundtjanst@lundgrensskafferi.se, eller via telefon 031-7041616.

Ja tack! Skicka mig gärna nyhetsbrev med recept, tips och erbjudanden!