Varukorg
Om oss
1902 – En skottkärra kommer lastad
Göteborg har precis fått sina första spårvagnar och 16-årige Karl Adolf Lundgren tar anställning på det nybyggda slakthuset i stadsdelen Gamlestan. Men tiderna är hårda och familjen behöver alla slantar de kan få. Så Karl Adolf får en idé och samlar ihop vad som blir kvar efter slakten. Med en skottkärra full av tarmar och andra räntor (slaktavfall) går han från slakthusområdet, genom staden och bort till Kungstorget där han säljer alltsammans. För sin första lön som egen företagare köper han en bunt med serietidningar.
1907 – Ett företag tar form
Karl Adolf utvecklar verksamheten, ger den namnet K A Lundgren, och förädlar själv tarmarna till färdiga fjälster (korvskinn). Men han är inte direkt först. Den här sortens skinn kallas naturtarm och användes till korvstoppning redan av de gamla grekerna för 4000 år sedan.
1913 – Romans på jobbet
Titanic går till botten men för Karl Adolf går det bättre. Han säljer sina fjälster runt hela Göteborg. Bland annat till charkuteributiken på Rantorget i Gårda där den förtjusande Mandis (Amanda) jobbar, och det säger klick. Året därpå kommer sonen Sixten till världen och familjen flyttar till Gunnareds Gård i stadsdelen Angered.
1918 – Arbetarklassens mat
Göteborg, Stockholm, Brålanda och Norrköping. Nu har K A Lundgren sin storhetstid med över hundra anställda runt om i Sverige. Korv är arbetarklassens mat och hungriga arbetare finns det gott om vid den här tiden.
1931 – Sixten och syrran
Nu händer det saker både i korvskinnsbranschen och i företaget. Sixten har studerat i Storbritannien och är redo att ta över efter Karl Adolf. Hans kloka syster Maja blir ett stort stöd och de kommer att arbete sida vid sida under lång tid. Den industriella revolutionen medför nya konstgjorda korvskinn.
1948 – Det är inte alltid kul att heta Adolf
Företaget äger nu sammanlagt fyra gårdar i trakterna runt Angered i nordöstra Göteborg. Karl Adolf själv njuter det goda livet som grisfarmare i Rösered, och presenterar sig numer bara som KA (av förklarliga skäl).
1967 – Det grämer honom ända in på dödsbädden
Sixten börjar bli till åren och bestämmer sig för att flytta till varmare breddgrader. Via telefon dirigerar han sönerna Björn och Krister som nu utgör tredje generationen Lundgrens. På dödsbädden berättar gamle K A för Björn att han fortfarande ångrar de där serietidningarna som köptes för den första lönen, att det var lite slösaktigt. Vi säger farväl till en sann entreprenör och egen företagare.
1975 – Nya tider
Nu dyker det upp nya sorters fjälster och K A Lundgren är inte sena att anpassa sig. Man är tidigt ute med ätbar kollagentarm, som i dag sitter på nästan 90 % av alla varmkorvar. Efter ett tag slutar man helt att själva förädla fjälster, det lönar sig inte längre att göra det i Sverige.
1990 – Liten men stor
Korven har delvis fått ge vika för hamburgare och pizza. K A Lundgren är nu ett mindre familjeföretag, men med stor erfarenhet och en kundkrets av charkuterier över hela landet är man bland de största i branschen.
2008 – Barnbarnsbarnen tar över
Anna Maria och Patrik tar nu över rodret och blir fjärde generationen Lundgrens att driva företaget. Förutom ett tiotal olika fjälster innehåller sortimentet allt från kryddblandningar till rengöringsmedel. Det mesta du kan tänkas behöva för att stoppa korv.
2014 – Korvintresset är här för att stanna
Intresset för att göra egen korv har vuxit explosionsartat och korven har nu på allvar tagit plats i finrummen. Variationsmöjlighetena är oändliga och det är bara fantasin som sätter gränser för vilka smakupplevelser det går att skapa. K A fick aldrig uppleva Internet, men 112 år efter starten öppnar hans barnbarnsbarn Lundgrens Skafferi. En butik på webben där privatpersoner, som vill stoppa korv, får tillgång till fyra generationers kunskap och fjälster för alla tänkbara sorters korv.