Tillbaka till översikten

Skafferiets Pressylta

Recept på Skafferiets pressylta 1,5 kg

Ingredienser:

Malkött av älg eller nöt 0,7 kg
Fläsklägg, rimmad 1,5 kg
Lök, gul 1 st
Nitritsalt, 17 gr
Vitpeppar 3 gr
Kryddpeppar 2 gr
Nejlikor, malda 1 gr
Lagerblad 3 st
Enbär, krossade 4 st
Gelatinblad 3 st

Gör så här

Förbered tillverkningen genom att rensa köttet från senor och hinnor och skär upp i 2-3 cm bitar och blanda med saltet och vakuumpacka och låt dra två dygn i kylskåpstemperatur. Packa om fläskläggen i Sous Vide påse och tillsätt lagerbladen och den grovhackade löken och kör “vidden” under åtta timmar på 85°C och låt läggen kallna.

  1. Mal älgköttet grovt, 6-8 mm skiva.

2. Dela upp läggen i svål och hela köttbitar. Dela svålen i mindre bitar och tillsätt de blötlagda gelatinbladen och mal fint, 3-4 mm skiva. Köttet skärs upp i centimeterstora tärningar.

3. Blanda massan noggrant och tillsätt en matsked av gelen från läggen samt övriga kryddor.

4. Därefter är massan klar att stoppas i form. Packa hårt och låt massan nå lite över kanten på formen för att underlätta pressningen.

5. Vakuumpacka formen och kör i Sous Vide-bad under två timmar med temperatur 85° Därefter läggs formen, fortfarande i påsen, under press tills den är kylskåpskall.

Lämplig form är Skafferiets aluminiumformar eller glasformar.  En skärbräda med tyngd ovanpå formen är en enkel press.

Scrolla längst ner så ser du våra varor som ingår i receptet