• Fri frakt över 700 kr (gäller Sverige)
  • I branchen sedan 1902
  • Högsta kreditvärdighet (AAA)
  • Alltid kunden i centrum

Leverera till

Konsten att röka

Du känner den karaktäristiska doften av rök när du gläntar på dörren till rökskåpet. Nu ser du hur röken stiger som en böljande dimma och du vet i det ögonblicket att den lockar fram en symfoni av smaker som kommer att dansa på dina smaklökar när du senare får njuta av den nyrökta maten.

Som till exempel hos en oxbringa, som med sitt saftiga och smakrika kött, när röken skapar en explosion av smaker i köttet när det tar sig in i varje fiber. Den långsamma rökningen smälter bort fettet, gör köttet mört och förvandlar det till en himmelsk upplevelse. Eller varför inte röka fisk och skaldjur? De är precis lika goda kandidater för denna förhöjda smakresa. Laxen, med sin delikata smak och mjälla köttstruktur, blir än mer komplex när den försiktigt röks. Inte konstigt att just rökning har blivit ett så stort nöje ute i stugorna …

För en bekväm och mer kontrollerad rökprocess erbjuder vi skåp som drivs av el. Dessa skåp skapar nämligen en jämn och konstant rök genom att sätta glöd på rökvirket. Du behöver inte heller oroa dig för att hantera öppen eld, vilket gör dem både säkrare och enklare att använda.

Vi är såklart mycket stolta över att kunna erbjuda rökskåp från de båda respekterade tillverkarna Borniak och Bradley. Dessa skåp är kända för sin höga kvalitet, användarvänlighet och pålitlighet. Du kan vara säker på att få en smidig och njutningsfull rökpplevelse med dessa välkonstruerade skåp.
Har du hittat till denna sida är det dags att ta dina rökningsambitioner till en ny nivå av smak och njutning.

Om du vill fördjupa dig i och botanisera bland recept för rökning hittar du flera böcker om detta här.

 

 

Borniak VS Bradley

BORNIAK

Rökgenerator
Borniak har en rökgenerator som bränner träspån av maximal storlek 2–4 mm. Du fyller på spån i en behållare som är ansluten till matningssystemet. Spånet matas fram till en brygga med en brännare som får spånet att glöda. Detta tillsammans med ett kraftfullt värmeelement gör det sedan är det enkelt att röka!

Matningssystem
Matningssystemet består av en kanal med en spiral. Spiralens långsamma rotation för med sig nytt spån till brännaren. Det gamla, förbrukade spånet puttas ner i en behållare med vatten där det slocknar. Spånbehållaren rymmer 2 liter spån och ger rök i ca 6–8 timmar.

Kontrollpanel
Borniaks rökskåp har olika typer av kontrollpaneler. Tidigare erbjöd de även skåp med analoga kontrollpaneler där du endast kunde ställa in temperatur. Nu finns det i stället flera digitalt styrda skåp, och den senaste modellen med timer ger dig även möjlighet att ställa in tiden för både temperatur och rök.
Borniaks digitalt styrda skåp använder PID-teknik för att reglera temperaturen. Genom att jämföra faktisk temperatur med önskad temperatur kan PID-regulatorn justera värmeutgången för att uppnå och behålla rätt temperatur, vilket ger dig en noggrann, jämn och stabil temperaturkontroll när du röker din mat.

Uppvärmningselement
Värmeelementen i Borniak-skåpen har effekter som sträcker sig från 800 till 2000 watt, beroende på modell. Du kan enkelt ställa in önskad temperatur på kontrollpanelen.
Om du vill kallröka finns det en kallrökningsenhet som kan användas som ett tillbehör till skåpet att koppla på när du så önskar.

Rökningskammare
Rökningskammaren, det vill säga själva skåpet, är isolerat med ett speciellt gjutskum som ger maximal isolering och utnyttjande av utrymmet. Det förhindrar också kondensbildning på insidan av skåpet vilket är önskvärt.
Antalet hyllplatser är antingen sex eller sju, beroende på modell. Skåpen finns i utföranden med antingen 70 eller 150 liters volym.
Röker du stora stycken eller mycket åt gången behöver du troligtvis därför ett stort skåp på 150 liter.

 

BRADLEY

Rökgenerator
Rökskåpen är antingen utrustade med en separat rökgenerator som enkelt kan hängas på skåpet för att producera jämn rök eller i ett integrerat system.

Matningssystem
Bradley Smoker har ett unikt matningssystem, som är integrerat med generatorn, där en mekanism automatiskt förser rökbriketter till en bana. Matningssystemet håller röken konstant genom att mata fram rätt antal briketter per timme. När en brikett är förbrukad matas en ny fram, varpå den gamla briketten faller ned i ett vattenkärl för att slockna. Detta sker ungefär var tjugonde minut. Du får därför en röktillgång som sköter sig själv länge. Praktiskt för dig som vill röka under lång tid!

Kontrollpanel (digitala modeller)
På framsidan av generatorn (eller direkt på skåpet) finns en användarvänlig kontrollpanel där du kan styra olika inställningar som temperatur, röktid, röknivå och andra parametrar beroende på modell. Kontrollpanelen digital och enkel att använda. Den analoga modellen (Bradley Original) har endast ett enkelt temperaturreglage samt strömbrytare för frammatning och uppvärmning av briketter.

Digital-skåpen använder PID-teknik för att reglera temperaturen i rökskåpet. Genom att jämföra den faktiska temperaturen med den önskade temperaturen kan PID-regulatorn justera värmeutgången för att uppnå och behålla rätt temperatur. Det ger en noggrann och stabil temperaturkontroll vilket är önskvärt när du ska röka känsliga livsmedel som till exempel fisk.

Värmeelement
Värmeelementen i skåpet är elektriska och avger, som namnet antyder, värme. Du kan enkelt ställa in önskad temperatur på kontrollpanelen. Effekten på värmeelementen är antingen 500 eller 1000 watt, beroende på modell.
Vill du kallröka i ditt skåp finns en kallrökningsenhet att komplettera med. Den är mycket enkel att montera på och av!

Rökningskammare
Rökskåpen har god isolering för att behålla värmen och upprätthålla en stabil temperatur under rökningen. Materialet som används är högkvalitativ skumplast eller andra termiskt effektiva material.
Antalet hyllplatser varierar mellan 4, 5 eller 6 och volymen är antingen 76 eller 108 liter beroende på vilken modell du väljer. Dessa skåp passar dig som vill röka ofta och göra det så enkelt som möjligt. Kanske får du inte plats med de största köttstyckena eller den längsta fisken, men du kommer ändå långt med modellen Digital 6-gallers!

 

Svårt att välja?

Tycker du trots all denna information att det är svårt att välja skåp? Lugn, det är ett stort beslut och vi finns här för att hjälpa dig!
Slå oss en signal på telefon 031-7041616 eller skicka ett mejl till kundtjanst@lundgrensskafferi.se så hittar vi tillsammans ett skåp som passar dig.

Här kan du se hela vårat utbud av rökskåp samlat på ett ställe: Klicka här för alla rökskåp
Vill du spana in rökskåpstillbehör kan du kika här: Klicka här för rökskåpstillbehör

Värt att tänka på

Att röka kött och fisk kan vara en härlig smakupplevelse och variationsmöjligheterna må vara oändliga, men det finns också vissa hälsoaspekter att ta hänsyn till.
Vi vill upplysa om några områden att vara medveten om:

  1. Skadliga ämnen: Vid rökning bildas vissa föreningar, som polyaromatiska kolväten (PAH) och heterocykliska aminer (HCA), vilka är potentiellt skadliga för hälsan. Dessa föreningar kan bildas när fett och köttsaft droppar ner på hett kol eller flammor och orsakar rök och sot. För att minimera förekomsten av dessa ämnen är det viktigt att undvika att fett droppar direkt på glöden. Kontrollera därför vattenskålen var 2-3:e timme för att säkerställa att briketterna hamnar under vattenytan. Att hålla en jämn och låg temperatur under rökningen är också viktigt. Det innebär även en direkt fara för att lågor slår upp när du öppnar dörren och därmed tillför syre.

 

  1. Matförgiftning: Rätt livsmedelssäkerhetspraxis måste följas när man röker kött för att undvika matförgiftning. Se till att köttet är färskt och av hög kvalitet innan rökningen. Håll även en korrekt temperatur under rökningen för att förhindra att bakterier växer på köttet. Använd en köttermometer för att kontrollera att köttet är ordentligt tillagat och undvik att äta rått eller otillräckligt tillagat kött.

 

För hög konsumtion: Att äta rökt kött i överdriven mängd kan vara skadligt för hälsan. Vissa studier har visat att konsumtion av för mycket rökt och grillat kött kan öka risken för vissa cancerformer, särskilt mag- och tarmcancer. Det beror på att bildningen av PAH och HCA vid höga temperaturer kan kopplas till cancerframkallande effekter. Att balansera sin kost och inkludera variation av livsmedel är alltid viktigt för att upprätthålla en hälsosam livsstil. Här kan du ta del av livsmedelsverkets rekommendationer.

Ja tack! Skicka mig gärna nyhetsbrev med recept, tips och erbjudanden!