• Fri frakt över 700 kr (gäller Sverige)
  • I branchen sedan 1902
  • Högsta kreditvärdighet (AAA)
  • Alltid kunden i centrum

Leverera till

Salami (rökt och kokt)

Kök: Italienskt

Ingredienser

  • 1200 g Magert nötkött
  • 900 g Magert fläskkött
  • 900 g Sidfläsk, färskt utan svål
  • 90 g Salt
  • 15 g Socker
  • 2 g Kardemumma, mald
  • 11 g Svartpeppar, nymald
  • 2 g Vitlökspulver eller
  • 4 g Vitlök, pressad

Instruktioner

  • Mal nötköttet grovt (8 mm hålskiva).
  • Mal samma kött en gång till, denna gång medelgrovt (6 mm hålskiva). Mal övrigt kött mkt grovt(gärna 12 mm hålskiva).
  • Mal samma kött en gång till medelgrovt (5 mm hålskiva).
  • Blanda allt kött och tillsätt övriga ingredienser.
  • Stoppa i grovt fjälster gärna 50 mm eller mer. Häng korven att torka över natten i kylen.
  • Tag ut korven och låt den hänga i rumstemperatur 2-3 timmar.
  • Rök korven med t.ex. alspån vid 40-45°C tills korven fått fin färg.

Nu kan du färdigställa korven på två olika sätt:

  • Alternativ 1: Höj tempen I röken tills korven uppnått en innertemp på 66°C. Kyl snabbt i kallt vatten till en innertemp på 32-38°C. Låt korven torka i rumstemp innan den kylförvaras.
  • Alternativ 2: När korven fått en fin färg i röken, läggs den i 80°C-igt vatten till en innertemp på 66°C. Kyl korven och låt den torka innan den kylförvaras.
  • Metod 1 ger en torrare korv med bättre färg och längre hållbarhet än metod två.