• Kunden i centrum
  • Snabba leveranser
  • I branchen sedan 1902
  • Högsta kreditvärdighet (AAA)

Älgsalami

Kök Svenskt
Portioner 2 kg

Ingredienser
  

  • 1000 g älgkött, lämpligt att mala
  • 1000 g rimmat sidfläsk (rimmat)
  • 10 cl sherry (halvtorr/torr)
  • 0,25 st gul lök
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 g basilika (torkad)
  • 10 g dextros
  • 2 st enbär (krossade)
  • 23 g nitritsalt ((dubbelt om orimmat fläsk))
  • 0,5 g startkultur FA 52
  • 7 g vitpeppar
  • 1 g nejlikor (malda)

Korvskinn

  • Gourmetpåse för lufttorkning Ø50 alt. rakfjälster 55/60

Instruktioner

  • Börja med att blanda sherry, hackad gul lök, hackad vitlök, basilika, dextros samt de krossade enbären i en glasburk med lock. Låt blandningen dra i cirka 2 dygn (i kyl) för att sedan silas. Behåll endast vätskan.
  • Under tiden skär du älgköttet i 3-4 cm bitar. Rensa bort senor och lösa hinnor.
    Älgköttet vakuumförpackas tillsammans med nitritsaltet och förvaras i kyl i 2-3 dygn. (Är sidfläsket orimmat skall samma procedur göras för detta. Skär bort svålen först.)
  • Efter dessa dygn fortsätter du med att strö startkulturen över älgköttet för att sedan mala 2 gånger genom en 4-5mm hålskiva.
  • Mal sidfläsket en gång genom grov hålskiva, 6-8 mm (skär bort svålen först).
  • Fördela sherryblandningen samt vitpepparn och nejlikan jämnt över det malda älgköttet och blanda noga, innan det malda sidfläsket tillsätts.
    Blanda sedan korvsmeten ordentligt.
    Låt smeten vila 30-60 minuter i kylskåp innan den slutligen blandas några ytterligare varv.
  • Nu är smeten klar att stoppas i sina skinn.
    Den färdigstoppade korven skall sedan hänga luftigt i rumstemperatur de första 24h för att fermenteringen skall komma igång.
    Därefter torkas korven i kylskåpstemperatur tills önskad viktavgång uppnåtts. Detta beräknas ta ca 6-8 veckor.
  • Glöm inte att väga korven direkt efter stoppning och anteckna denna vikt.
    När korven lättat 35-40% i vikt är den färdig. Vill du uppnå en hårdare korv låter du den torka ut något mer.
    Den färdiga korven förvaras vakuumförpackad i kylskåp för bästa hållbarhet.
Naturfjälster Korvstoppare Bunkar Lundgrens Skafferi
@lundgrensskafferi @lundgrensskafferi

Ja tack! Skicka mig gärna nyhetsbrev med recept, tips och erbjudanden!