Varukorg
Vilka är Fördelarna med att använda ett rökskåp?
Beroende på om rökskåpet är digitalt eller analogt så röks och ibland även tillagas livsmedlet under ett antal timmar.
När du röker i ett skåp så har du full kontroll över framförallt tiden och temperaturen som maten röks och värms under. Du får dessutom plats för mer livsmedel än om du röker med till exempel en kolgrill.
vad finns det för Typer av rökskåp?
De allra enklaste modellerna är så kallade röklådor och eldas med specialspån och används i regel till att röka fisk. Här fungerar då lådan även som en koklåda och det tar kort tid för att fisken skall bli klar.
En vedeldad ugn är oftast egentillverkad och eldas med lövved där röken leds direkt in till rökkärlet och temperaturen regleras med mängden ved, vilket gör att det krävs viss erfarenhet för att uppnå önskat resultat.
Det går att röka i en vanlig kolgrill om du har ett lock till grillen. Här används vanligt kol och briketter tillsammans med fuktad ved, flis eller spån som läggs i ytterkanten av glödbädden – då får du både värme och rök. Reglering av värme, rök och fuktighet sköt med spjället. Den här metoden går även att använda med en så kallad kamadogrill. Ett smidigare alternativ är ett elektriskt rökskåp. Det finns två varianter, analoga och digitala:
Ett analogt rökskåp har en strömbrytare som slår på matningen av rökvirke och den matar på tills generatorn stängs av. Här ställs temperaturen in med ett vred och elementet i skåpet slår av och på i olika intervall för att medeltemperaturen skall bli den inställda.
Ett digitalt skåp har, beroende på tillverkare och modell, inställningar för bland annat rök och temperatur i skåpet. En del modeller har även funktioner för att reglera och ställa in tiden för både generator och skåp. En digital styrning ger dessutom en jämnare temperatur då den regleras med en så kallad PID.
vikten av Temperaturkontroll och reglering
Analoga skåp styrs av en vanlig termostat som slår av och på elementet. Det sker med tiogradiga toppar och dalar. Det betyder att den slår på och när temperaturen överstiger den inställda temperaturen med ca 10 grader så slår den av elementet. När sedan temperaturen har sjunkit under den inställda temperaturen med ca tio grader så slår den på elementet igen. Ett rökskåp med digital styrning har en så kallad PID som förutspår vad som är på väg att hända i ett tidigare skede och justerar temperaturen med både tajtare intervall och med mindre temperaturskillnader, runt ca två grader, vilket ger dig en mycket jämnare temperatur. Det är ofta viktigt att ha en jämn temperatur när du röker till exempel lax.
När det gäller kallrökning så sker den i temperaturer under 30 grader och då måste du ha en kallrökningsadapter för att få ner temperaturen. Brikett- och spånelementet som sitter på generatorn genererar ca 30-40 graders värme i skåpet och därför måste den häktas av från skåpet och placeras på marken där själva adaptern kopplas till generatorn och där den medföljande flexislangen leder och kyler röken upp till skåpet. Se till att ha en nivåskillnad på minst en halvmeter från adapter upp till skåpet. Tänk även på att inte kallröka när det är lågtryck då resultatet sällan blir det önskade!
Tillbehör till ditt rökskåp
De flesta som köper ett rökskåp brukar komplettera med ett regnskydd, extra galler (Gäller mest för Borniak som endast levereras med ett galler), röktråg för rökning av till exempel grönsaker eller räkor, kallrökningsadapter, olika typer av krokar – till exempel fiskkrokar som öppnar upp gapet på fisken så att den inte är “stängd”, låsbara hjul att fästa undertill (Borniak), torkfläkt (Borniak) och extra rökstänger.
Läs mindre