• Fri frakt över 700 kr (gäller Sverige)
  • I branchen sedan 1902
  • Högsta kreditvärdighet (AAA)
  • Alltid kunden i centrum

Leverera till

Det är lättare än du tror!

Vill du prova på att göra egen korv, men vet inte riktigt hur du ska gå till väga? Läs här!
Att göra egen korv är otroligt roligt och det är nästan som ett litet experiment! Med tanke på den uppsjö av korvar som finns så kan det vara svårt att veta vad du ska göra för korv. Korv är verkligen en produkt du kan göra året om! Förr var det mer säsongsbetonat och gjordes i hemmen till jul. Idag finns det ett betydligt bredare intresse, vilket vi på skafferiet tycker är väldigt kul och det är ju därför vi finns på nätet numera.
Sortimentet hos oss är ganska stort och då kan det vara en fördel att ha lite nybörjarinfo samlat här.
Vi tänker att det enklaste är att börja med en s.k. färskkorv. En korv som du sedan steker, grillar eller kokar.

Utrustning för korvstoppning

Det du behöver är något som du kan stoppa korven med. Det kan vara en hushållsassistent med korvhorn, en kraftig spritspåse eller en korvstoppare. När du har fixat utrustningen, mät diametern på ditt stopparrör. Storleken på ditt rör avgör vilket korvskinn du kan använda. Ta diametern på röret och lägg till 10 mm, så har du storleken på korvskinnets mm i diameter (kaliber kallas det för på fackspråk). Använder du en spritspåse så är det enklast med ett svinfjälster av grövre storlek. Vi rekommenderar detta korvskinn  En sådan påse räcker till 5 – 6,5 kilo korvsmet ungefär. Blir det korvskinn över kan du frysa in det i salt.
Har du ett stopparrör som är smalt, 10-12 mm kan du också välja att använda ett fårfjälster den här förpackningen räcker till 2 – 2,5 kilo korvsmet ungefär.

Fjälster och kryddor

Enklast är dock att använda det grövre svinfjälstret om du inte är så van vid att stoppa korv. Det är lite starkare och rejälare att arbeta med.
Sen behöver du köttfärs. Välj en med en fetthalt som ligger runt 20%, då riskerar du inte att korven blir torr. Fettet förhöjer även smakerna.
Sedan är det dags för kryddorna, kanske har du ett färdigt recept eller så kan du köpa en färdig kryddblandning. Vår salsicciakrydda innehåller allt du behöver. I denna finns salt och potatismjöl redan tillsatt. Saltet för sältan och potatismjölet som gör att korvsmeten binder ihop. Denna förpackning räcker till ca 2 kilo smet. Sen kan du ju piffa upp den ytterligare om du vill  t. ex. med färska örter. Det enda du behöver göra sen är att blanda färsen och kryddorna med lite vatten, arbeta sedan smeten med händerna tills du har en klibbig korvsmet som håller ihop. Köper du någon av de andra kryddblandningarna  vi har i vårt sortiment behöver du tillsätta saltet själv.

Nu är det dags att stoppa korv!

1: Tag ur fjälstret ur sin förpackning och skölj av allt salt med max ljummet vatten. Spola gärna lite vatten inuti fjälstret också. Lägg det sedan i en skål med ljummet vatten och låt det stå när du grejar med det andra.
2: Blanda färs, kryddor och vatten till en sammanhållande massa
3: Börja stoppa din korv. Fyll skinnet inte alltför hårt, det ska gå att vrida av utan att spricka. Ändarna på korven kan du knyta av med hjälp av själva fjälstret eller binder man av med ett snöre som tål att värmebehandlas.
4: Nu är korvarna klara för att tillagas.