Tillbaka till översikten

Älgsalami

Recept på Skafferiets älgsalami 2 Kg

Ingredienser:

Malkött av älg 1,0 kg
Sidfläsk, rimmat 1,0 kg
Lök, gul 1/4 st
Vitlök 1 klyfta eller efter egen smak

Nitritsalt, 23 gr (om färskt sidfläsk används skall totalt 46 gr salt användas)
Vitpeppar 7 gr
Nejlikor, mald 1 gr
Basilika, torkad 2 gr
Enbär, krossade 4 st
STARTKULTUR LS-25 0,5 gr
Druvsocker 1 gr
Sherry 10 cl
Gourmetpåse för lufttorkning 50 mm alt. rakfjälster 55/60

Gör så här

Förbered tillverkningen genom att hälla upp sherry i en lämplig glasburk med lock samt tillsätta de hackade lökarna, basilikan, druvsockret samt enbären. Låt blandningen dra under två dygn och sila sedan vätskan och kassera det fasta innehållet.

Därefter rensas köttet från senor och lösa hinnor. Skär bort svålen från sidfläsket. Skär såväl fläsket som älgköttet i 3-4 cm bitar. Älgköttet stoppas i en vakuumpåse och blandas med nitritsaltet, 23 gr, och vakuumpackas samt förvaras i kylskåpstemperatur. Är sidfläsket osaltat skall samma procedur göras för detta.

1. Mal älgköttet fint, 4-5 mm skiva två gånger.

2. Mal sidfläsket en gång genom grov skiva, 6-8 mm.

3. Tillsätt övriga ingredienser jämnt över det malda älgköttet och blanda noga innan fläskfärsen tillsätts för att slutligen blanda hela korvsmeten. Låt smeten vila 30-60 minuter innan den blandas ytterligare några varv.

4. Därefter är smeten klar att stoppas i sina skinn. Den färdigstoppade korven skall sedan hänga luftigt i rumstemperatur 24-48 timmar för att fermenteringen skall komma igång. Därefter skall den fermenteras och torkas i kylskåpstemperatur tills den är färdig efter 6-8 veckor.

Kom ihåg att väga varje korv så att du har kontroll på torkningen. När korven är färdig har den minskat 35-40% i vikt och är hård i sin struktur. För att undvika ytterligare torkning rekommenderas att den vakuumförpackas och den kan förvaras upp till ett år i kyla, 0-8 °C

Scrolla längst ner så ser du våra varor som ingår i receptet