Priser i: 

Leveranser, priser, info om korvskinn för dig som gör egen korv.



Allmänt

Vilka länder kan jag beställa till?
Vi säljer i dagsläget till Sverige, Finland och Norge.

Ni har inte det jag vill köpa!
Kontakta oss och skriv vad det är du är ute efter. När det gäller korvskinn och nät så har vi möjlighet att få fram de flesta varor. Om det är en produkt som vi tror att fler kan vara intresserade av så lägger vi gärna till den i vårt sortiment.

Kan jag som privatperson handla av er?
Absolut! Denna webbshop skapades för att kunna tillgodose alla som vill göra korv!

Är priserna på hemsidan inklusive moms?
Ja alla priser är inklusive moms. Det enda som tillkommer är en eventuell fraktavgift. Läs mer på Villkor & info om detta.


Leveranser

Det är för långt till närmsta DHL Service Point, kan ni inte skicka med brev?
Tyvärr kan vi i dagsläget endast erbjuda leverans med DHL av logistiska skäl. Detta kan givetvis komma att ändras i framtiden men det finns inga omedelbara planer på det.

Här kan du hitta ditt närmsta utlämningsställe (Sverige)
DHL Service Point Locator

Spåra paket Finland och Norge 
DHL Express

Jag vill byta utlämningsställe, går det?
Kontakta oss så kan vi gå in och ändra utlämningsställe. 

Kan ni ändra mottagarnamnet på paketet?
Vi får inte skicka till annan än den adress som Klarna har godkänt (fakturaadressen) när det gäller fakturaköp. Inte heller DHL som vi skickar med har något sätt där man kan be dem göra ändringar på paket som redan är skickade.

Går det att göra ett tillägg i min order?
Absolut! Kontakta oss så löser vi det. 



Betalningar

Jag vill handla med faktura, går det?
Det finns två betalningsalternativ.
Det första "Faktura, Delbetalning, Kort, Direktbetalning", kan endast användas av privatpersoner och låter dig efter genomfört köp välja de betalningsmetoder som Klarna erbjuder för just dig. Väljer du faktura har du 14 dagar på dig att betala.

Det andra, "Faktura 30 dagar, delbetalning, kort, direktbetalning" kan väljas även av dig som företagskund.



Naturtarm

Vad är naturtarm?
Naturtarm, även kallat fjälster, är precis som det låter naturliga tarmar från djuren.
Tarmen består av flera olika lager med hinnor och det är endast den ena hinnan som vi använder som korvskinn. Fjälsterna rengörs, sorteras i storlekar( kalibrar) och kvaliteter. Innan ett fjälster används till korvskinn har det varit nedsaltat under lång tid. Detta är ett arbete som måste göras för hand, därför är det det mest exklusiva korvskinnet. Naturtarmarna vi säljer är torrsaltade eller ligger de i mättad lake.


Hur förbereder jag min naturtarm för att användas?
All naturtarm levereras saltad. Den behöver därför blötläggas för att bli mjuk igen innan man stoppar den. I produktinformationen kan du läsa hur du skall hantera varan.  

Naturtarmen är väldigt skör, vad är fel?
Eftersom detta är en naturprodukt kan kvaliteten variera en aning. Dock finns det ett antal anledningar till att den går sönder extra lätt vid stoppning. Det ena kan vara att den ej är blötlagd tillräckligt.
Man kan också skada naturtarm om man blötlägger den i för varmt vatten.Tarmen blir då skållad och skör. Vattnet ska som högst vara ljummet.

Hur vet jag vilket fjälster jag behöver?
Det mesta är en fråga om tycke och smak. Men våra olika fjälster rekommenderas
till vissa produkter. Här kommer några exempel:

Wienerkorv, prinskorv och ölpinnar: Fårfjälster 18-20, 20-22 eller 21-23.
Wienerkorv, prinskorv, Nürnberger bratwurst, Frankfurter och kabanoss: Fårfjälster 20-22, 21-23 eller 22-24.
Grillkorv, salsiccia och Frankfurter: Fårfjälster 26-28.

Grillkorv, chorizo och salsiccia: Svinfjälster 30-32, 32-35 och 35-38.
Grillkorv, chorizo, salsicca, isterband, rökt ring, julkorv och fläskkorv: Svinfjälster 38-40.

Julkorv, leverkorv, rökt ring, fläskkorv, köttkorv, potatiskorv, grynkorv och medisterkorv: Krokfjälster 40-43.

Julkorv, råkorv, salami, medwurst, bräckkorv: Rakfjälster 45-50

Coppa, haggis, salami och blodkorv: Kappen 95-115, 130

Mer info kan du finna i produktinformationen.


Vad menas med 18-20, 20-22, 22-24, 30-32,40-43 osv?
Det är fyllnadsdiametern i mm på den stoppade korven i otillagat tillstånd. 

Hur vet jag hur mycket fjälster jag behöver?
På varje produkt kan du läsa om hur många kilo smet man får i per förpackning.

Vad ska jag göra med överblivna fjälster?
Har du fjälster som ligger i en burk med lake, kan man använda det man behöver så länge det inte kommer något annat i burken. Typ smetrester eller liknande. Ha koll på burkens lake emellanåt så den är fräsch. Börjar den gulna eller lukta måste man göra en ny lake alternativt frysa in dem.
Det går utmärkt att frysa in fjälster. Skölj fjälstret, låt vattnet rinna av och salta rikligt med koksalt. Sedan är det bara att frysa in. 

Vad skiljer en torrsaltad tarm från en i saltlake? 
Den torrsaltade tarmen är helt uttorkad av saltet och kräver lite mer förarbete.
Tarmen som ligger i lake är förblötad och sedan lagd i mättad lake.

Hur förvarar jag naturtarmarna?
Tarmen skall förvaras i kyl. 

Hur gör man en lake till fjälsterna?
Lös upp 333 gram koksalt med en liter vatten så blir det en mättad lake med 25% salthalt.

Skinnet blev segt och svårt att äta, vad beror det på?
Detta kan bero på flera olika saker. 

Färska så kallade råkorvar som kokts, stekts, tillagats i ugn eller grillats:
Det är viktigt att korven är stoppad så skinnet verkligen är fyllt.
Innehållet kan också påverka slutresultatet.
Vid tillagning i ugn är risken stor att skinnet torkar ut så pass fort att vätskan stannar kvar i korven vilket leder till ett korvskinn som blir svårtuggat.
Samma effekt kan uppnås om man grillar med locket på för mycket så skinnet torkar ut.
Svinfjälster skalas av om produkten är kokt eller tillagad i ugn.
Nöttarmar rekommenderar vi att den alltid avlägsnas från produkten.

Varmrökta, kallrökta och lufttorkade korvar:
Här spelar oftast innehåll samt kok och rökprocessen roll.
Om det är ett fårfjälster där man äter skinnet så är produktens yta troligtvis för torr och härdad så att vattnet i korven inte kan "vandra" ut. Korven upplevs som blöt inuti och man kan inte bryta av korven. Svinfjälster och nötfjälster bör skalas av innan man äter korven.

Korvarna sprack vid tillagning, varför?
När korvarna spricker har det oftast med för höga temperaturer att göra. Innehåll kan också ha betydelse. Har man ingredienser i smeten som sväller mycket så kan korven explodera av det. Vid tillagning av större korvar kan det vara bra att "pickla" korven innan.
Nedan kan du läsa vår rekommendation:

Kokning:
Är korven varmrökt, koka upp vattnet stäng av temperaturen och lägg i korven och låt den ligga där tills den är genomvarm. Är det en tjockare korv kan det behövas att ha plattan på strax under koktemperatur.

Färsk råkorv, koka upp vattnet, sänk temperaturen till strax under koktemp och låt ligga till kärntemp är uppnådd 76-78 grader.

Stekning & grillning:
Varmrökt korv och färsk sk. råkorv tillagas på medeltemperatur, För färska korvar är det viktigt att kärntemperatur uppnås ca 76-78 grader.


Plastskinn

Vad är plastskinn?
Plastskinn tillverkas av en eller flera sorters plast i ett eller flera lager som ger olika egenskaper. De vanligaste plastråvarorna är PE (Polyeten) samt PA (Polyamid) och dessa två i kombination ger en bra och förhållandevis enkel tarm.

Vilka produkter tillverkar man i plasttarm?

Framförallt ärtsoppa, gröt, köttfärssås, pastejer och kokta korvar men även för infrysning av rå färs.

Hur förbereder jag min plasttarm för att användas?
Blötlägg den i ljummet (hellre för kallt än för varmt) vatten i ca 45 minuter. Om man har för varmt vatten ändras skinnets egenskaper och det kan krympa i storlek.
Stoppa plasttarmen hårt för annars blir slutprodukten skrynklig.


Fiberskinn

Vad är fiberskinn?
Fiberskinn är korvskinn gjorda av ett speciellt papper som impregnerats med cellulosa.

Vilken typ av produkter har man en fiberskinn till?
Kokta, rökta och torkade produkter. Medwurst, Blodkorv, Parisare, Salamis och Falukorv lämpar sig i denna typen av korvskinn.

Hur förbereder man fiberskinn innan användadet?
Blötlägg det i ljummet vatten i 30-60 minuter.

Kan man tillverka skinka i fiberskinn?
Ja det är mycket vanligt, men det behövs en speiell tarm till detta ändamål.
Man behöver ett fiberskinn som är behandlat på insidan för att köttfiberna inte skall fastna när man skalar av skinnet. Likaså behöver skinnen ha hål för att luft och buljong ska kunna komma ut.


Kollagenskinn

Vad är kollagenskinn?
Kollagenskinn är tillverkat av kollagen, vilket är det protein som utgör den större delen av de vita fibrerna i bindväv hos ryggradsdjur. Det kollagen som används i vårt skinn kommer ifrån nöthudar, dvs. underhudslagret som bryts ner mekaniskt och kemiskt för att separera ut kollagenfibrerna. Tarmen består utav kollagen, glycerol, cellulosa och vegetabilisk olja. Huvudingrediensen är kollagen som utvinns från kärnan av utvalda oxhudar. Glycerol används som fuktbevarare och ökar maskinanvändbarheten. Glycerol kommer ifrån animaliska oljor och fetter. Cellulosa är byggstenen i all vegetabilisk materia, för att göra skinnet mjukt men samtidigt sprött och ätvänligt. Vegetabilisk olja – Livsmedelsgodkänd vegetabilisk matolja tillsätts för att underlätta fyllning.

Vilken typ av produkter har man en kollagenskinn till?

Kollagenskinn används vanligast till småkorv såsom varmkorv, wienerkorv, ölkorv och olika kryddkorvar.

Hur förbereder man kollagenskinnet innan användandet?
Här behövs inget förarbete, det enda som kan behöva göras är att man får kapa skinnet i mindre bitar om det är för långt för ditt korvhorn.

Vad bör man tänka på vid hanteringen?
Se till att du inte blötar ner korvskinnet. Korvskinnet suger åt sig vattnet direkt och kan då upplevas som skört.

Knyter man kollagenskinnet precis som med vanliga naturfjälster?
Man kan göra det men det är enklare med snöre.


Falukorv

Jag vill göra falukorv, vilket skinn skall jag använda?
Till Falukorv kan man använda ett fiberskinn som är rakt, eller kollagentarm om man vill göra traditionell ringad ringad falukorv som är röd. Detta kollagenskinn är tjockt och går inte att äta. Dessutom är det en speciell blötläggning, så läs noga på instruktionen för just detta skinn som du kan hitta under kollagentarmarna. Den vi säljer är uppveckad som en tub, som du kan se på bilden på produkten. Plastskinnen tål att kokas/sjudas.


Korvstoppare

Kan man köra själva behållaren och rören i diskmaskinen efter användning eller rekommenderar ni handtvätt av den? 
Rengöring av korvstopparen kan ske både för hand och i diskmaskin.


Skaltarm

Vad är skaltarm?
Skaltarm är en produkt som precis som sitt namn avser att skalas av produkten efter genomförd rökprocess och nedkylning. Skaltarm är luft-, rök- och fuktgenomsläpplig. Skaltarm består av regenererad cellulosa (regenererad cellulosa är en teknisk term som innebär att cellulosa upplöses och återfälls i form av fibrer eller filmer). De vanligaste teknikerna är viskosprocessen och  lyocellprocessen. Skaltarmen innehåller cellulosa, vatten och glycerol.

Vilken typ av produkter har man skaltarm till?
I skaltarm produceras alla typer av skinnfria korvar såsom varmkorv, grillkorv, ölkorv och minisalami.

Hur förbereder man skaltarmen innan användandet?
Här behövs inget förarbete, det enda som kan behöva göras är att man får kapa skinnet i mindre bitar om det är för långt för ditt korvhorn.

Vad bör man tänka på vid hanteringen?
Tänk på att fylla skinnet till den storlek som anges på förpackningen annars kan skalningsproblem uppstå.


Nät

Vad är nätet gjort av?
Näten består av två olika delar, den ena är gummispiralen och den andra de längsgående trådarna. Gummitråden i gummispiralen lindas i förväg in med samma sorts garn som används i de längsgående trådarna. Trådarna är av bomull eller polyester.

Vilka produkter har man köttnätt till?
Man använder det som dekoration, eller för att hålla ihop en produkt. En urbenad skinka som man vill återskapa sitt runda utseende på måste läggas ihop och tryckas till för att få bort luftfickor i produkten. Man kan använda nät till skinkor, kassler, rullader och andra helköttsprodukter. Man kan även använda det utanpå ett korvskinn för ett mer exklusivt utseende.


Rörstorlekar

Hur vet jag att mitt rör till stoppningen kommer att passa?
Under varje produkt finner du rekommenderad rörstorlek.
Har du ett koniskt rör, och röret egentligen är alldeles för smalt i förhållande till tarmen är det extra viktigt att försiktigt bromsa tarmen så du når den önskade fyllnadsdiametern. 
Röret kan ju också vara för tjockt i förhållande till tarmen, då är det bäst att välja en annan tarm. Är det ett naturfjälster som inte går enkelt att dra på är risken stor att man sliter i sönder tarmen.
En bra regel för naturtarm är att tänka att svinfjälster och fårfjälster måste vara minst 10 mm över rörets diameter. 18/20 = 10 rör, 30/32 = 20 rör
Nötjälster däremot tänk då ca 20 mm över. 40/43 = 22 mm 43/46 = 24 mm 

Vegetariskt 

Jag är ute efter ett helvegetariskt ätbart korvskinn. Vilket är då bäst lämpat?

Vi har ett vegetariskt korvskinn, NutraCasing, och det är ett helt vegetarisk ätbart korvskinn tillverkat helt utan utan animaliska råvaror. Det är till utseendet likt ett kollagenskinn men tjockare. NutraCasing kan användas till korvar som röks/kokas i rökskåp samt till färskkorvar.


Fler frågor?
Om du fortfarande har frågor kvar efter att ha letat igenom denna text (och givetvis även om du ej läst) är du välkommen att ringa oss på 031-943665. Vi svarar i telefon 9 - 15 alla vardagar.