Prices in: 

Historien om Lundgrens Skafferi

 

1902 – A fully loaded wheebarrow
Gothenburg has just reeceived its first cable cars and Karl Adolf Lundgren, now 15 years old has just been employed by the newly built slaughterhouse in the city. But times are hard and the family needs every bit of money they can get. Karld Adolf comes up with and idea and gathers up the remains of the slaughter. With a wheelbarrow full of casings and other pluck (slaughter by-products) he heads from the slaughterhouse, through the city and over to Kungstorget (Kings market) where he sells the lot. Using his first income as a self employed man he buys a stack of comic books.


1907 – A company takes shape
Karl Adolf develops his business, gives it the name K A Lundgren and refines the gut into casings on his own. But he is of course not the first to do this. This type of casing is called gut casing and was used by the ancient greeks 4000 years ago.


1913 – A work place romance
Titanic sinks but Karl Adolf does much better. He sells his casings all over Gothenburg. One customer if the butcher shop at Rantorget in the district of Gårda where the lovely Mandis (Amanda) works, and Karl Adolf falls in love. One year later their son Sixten is born and the family moves to Gunnareds Gård i stadsdelen Angered.


1918 – Arbetarklassens mat
Göteborg, Stockholm, Brålanda och Norrköping. Nu har K A Lundgren sin storhetstid med över hundra anställda runt om i Sverige. Korv är arbetarklassens mat och hungriga arbetare finns det gott om vid den här tiden.


1931 – Sixten och syrran
Nu händer det saker både i korvskinnsbranschen och i företaget. Sixten har studerat i Storbritannien och är redo att ta över efter Karl Adolf. Hans kloka syster Maja blir ett stort stöd och de kommer att arbete sida vid sida under lång tid. Den industriella revolutionen medför nya konstgjorda korvskinn.


1948 – Det är inte alltid kul att heta Adolf
Företaget äger nu sammanlagt fyra gårdar i trakterna runt Angered i nordöstra Göteborg. Karl Adolf själv njuter det goda livet som grisfarmare i Rösered, och presenterar sig numer bara som KA (av förklarliga skäl).


1967 – Det grämer honom ända in på dödsbädden
Sixten börjar bli till åren och bestämmer sig för att flytta till varmare breddgrader. Via telefon dirigerar han sönerna Björn och Krister som nu utgör tredje generationen Lundgrens. På dödsbädden berättar gamle K A för Björn att han fortfarande ångrar de där serietidningarna som köptes för den första lönen, att det var lite slösaktigt. Vi säger farväl till en sann entreprenör och egen företagare.


1975 – Nya tider
Nu dyker det upp nya sorters fjälster och K A Lundgren är inte sena att anpassa sig. Man är tidigt ute med ätbar kollagentarm, som i dag sitter på nästan 90 % av alla varmkorvar. Efter ett tag slutar man helt att själva förädla fjälster, det lönar sig inte längre att göra det i Sverige.


1990 – Liten men stor
Korven har delvis fått ge vika för hamburgare och pizza. K A Lundgren är nu ett mindre familjeföretag, men med stor erfarenhet och en kundkrets av charkuterier över hela landet är man bland de största i branschen.


2008 – Barnbarnsbarnen tar över
Anna Maria och Patrik tar nu över rodret och blir fjärde generationen Lundgrens att driva företaget. Förutom ett tiotal olika fjälster innehåller sortimentet allt från kryddblandningar till rengöringsmedel. Det mesta du kan tänkas behöver för att stoppa korv.


2014 – Korvintresset är här för att stanna
Intresset för att göra egen korv har vuxit explosionsartat och korven har nu på allvar tagit plats i finrummen. Variationsmöjlighetena är oändliga och det är bara fantasin som sätter gränser för vilka smakupplevelser det går att skapa. K A fick aldrig uppleva Internet, men 112 år efter starten öppnar hans barnbarnsbarn Lundgrens Skafferi. En butik på webben där privatpersoner, som vill stoppa korv, får tillgång till fyra generationers kunskap och fjälster för alla tänkbara sorters korv.